"Stickspåret" om Bohus Stickning, DVD

Price:
200 kr
Inc. 25% Tax
SKU:
P1313006
Quantity:
Dokumentär film om Bohus Stickning "Stickspåret" från 2007, regissör Kjell Andersson KMA Film.
Under 30-talets depression fick inte stenhuggarna tjäna mer än 110 kronor i månaden på statens stödbeställningar. Detta gick inte att försörja en familj på. En delegation stenhuggarfruar från norra Bohuslän uppsökte då lanshövdingen i Göteborg. Kvinnorna ville också ha något att göra som gick att tjäna en slant på. Landshövdingen lämnade över ärendet till sin hustru, Emma Jacobsson. Hon åkte runt i Bohuslän under ett par års tid och prövade olika sysselsättningar. Men det gick trögt att få avsättning för de olika produkterna. Hon fann dock en sak som alla kvinnor kunde, nämligen att sticka. Hon startade föreningen Bohus Stickning 1939. Lovorden flödade redan från starten. Variationsrika mönster skapade av textilkonstnärer, utsökta garner från speciella får och angorakaniner och absolut kvalitetskontroll var hemligheten bakom framgångarna.

Arbetsledningen fanns i Göteborg (residenset) men majoriteten av stickerskorna befann sig i Bohusläns stenhuggardistrikt. Stickkurser var en förutsättning för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik. Ersättningen var dålig. Emma Jacobsson var stenhård och betygsatte tröjorna. Avdrag gjordes om något var fel. Men en veckas semester på annan ort ingick i förmånerna, vilket var ett okänt begrepp för landsbygdens husmödrar vid denna tid. Många äkta män protesterade.

Dessa konsthantverksprodukter rönte stor uppmärksamhet även långt utanför Sveriges gränser. Exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark tillhandahöll de åtråvärda och exklusiva plaggen. När de svenska amerikabåtarna, som fraktade plaggen, anlände till New York under 50-talet så var det långa köer till de affärer som sålde alstren. Bohus Stickning avvecklades 1969. Orsakerna var flera men billiga fabrikskopierade tröjor var en.

Totalt sysselsatte Bohusstickningen 1700 kvinnor. 1949 var nästan 900 kvinnor involverade. Stickspåret” är en fristående uppföljning av dokumentären ”Skärvor från en svunnen tid – om stenhuggarepoken i Bohuslän”.

Välj mellan svensk och engelsk språk.
DVD med engelsk språk finns för videosystemen NTSC eller PAL. 
I Europa, Afrika och stora delar av Asien gäller PAL. I USA, Canada, nästan hela Sydamerika, Japan och en del asiatiska länder gäller NTSC.
Många DVD-spelare kan läsa bägge systemen men det är sällsynt i USA.